TEC Gitaarensemble

Het gitaarensemble TEC bestaat uit Joost Ahsmann, Hetty Brekelmans, Steven van de Par, en Eric Meijer.

In de jaren 1980 ontstond uit de ensemblelessen van Harry B. Goossens aan de Tilburgse Dans en Muziekschool het "Tilburgs gitaarensemble". In het begin kende het ensemble sterk wisselende samenstellingen en afmetingen tot 7 of 8 vaste leden aan toe. Het repertoire omvatte veel barokbewerkingen (Vivaldi, Telemann), maar ook stukken van Ravel en Milhaud. In 1986 werd in het kader van de "Brabantse toonkunstdagen" door René Pieper een Divertimento voor het ensemble geschreven. Na de pensioenering van Harry heeft Enno Voorhorst een aantal jaar het dirigeerstokje overgenomen.

Toen Enno stopte met lesgeven in Tilburg zijn de huidige vier leden van het ensemble doorgegaan onder de naam TEC. TEC staat voor Tilburg Eindhoven Connectie, wat verwijst naar de woonplaatsen van de leden. Tegelijkertijd verwijst TEC naar het feit dat drie van de leden een technische studie hebben gedaan in Eindhoven en ingenieur zijn. Met een beetje goede wil staat de middelste "E" dan ook nog voor de Engelse taal en letterkunde die Hetty gestudeerd heeft.

TEC heeft vaak deelgenomen aan het EGTA gitaarensemblefestival, met behoorlijk succes. Het repertoire bevat veel eigen bewerkingen, maar ook eigentijds repertoire dat speciaal voor gitaarkwartet geschreven is, zoals de Ballade van Duarte.

TEC in concert
[ TEC in concert (maart 2010): Eric - Joost - Hetty - Steven ]

Opnamen

Meijerconcert 2014

Opnamen van het Meijer familie-concert met medewerking van TEC, 22 juni 2014.

Jan Westra: "One o One" (December 8, 1999)

De compositie "One O One" van Jan Westra is geïnspireerd door de highway 101 in de Verenigde Staten van Amerika. Deze snelweg loopt langs de westkust door Washingtom, Oregon, en California. Het is geschreven voor ons ensemble in 1999, toen Esther Vink ons aanvulde tot kwintet. Deze opname was de wereldpremière die plaatsvond bij Enno Voorhorst thuis.

Carlo Domeniconi: "Oyun" (Repetitie 1 April, 2012)

Dit zijn repetitieopnamen, van toen we aan het, eh, repeteren waren. Opgenomen met een paar Neumann KM184 microfoons, een Presonus pre-amp, en een R09 digitale recorder.

Ralf Persch: "Wechselwetter" (Repetitie 1 April, 2012)

Opgenomen met een paar Neumann KM184 microfoons, een Presonus pre-amp, en een R09 digitale recorder.

Repetitie 18 januari, 2013

Wederom repetie-opnamen, opgenomen met een paar Neumann KM184 microfoons, een Presonus pre-amp, en een R09 digitale recorder.

Repetitie-opnamen voor Meijer-concert

Ruwe opnamen, alleen ver-mp3-d.

Schubert gitaar-begeleiding, rond 1 juni 2014

TEC 2 juni 2014

TEC 7 juni 2014

Carla Meijer, Marcel Meijer, en TEC 20 juni 2014

Opname Details

Recorder
Edirol R09 recorder
Microfoons
Ik begon ooit met Sony ECM-MS957, een behoorlijke stereo microfoon die ik nog steeds gebruik als ik niet veel rommel mee wil nemen. Inmiddels heb ik een paar Neumann KM184 aangeschaft. Volgens de website is dit ook de favoriete microfoon van het Los Angeles Guitar Quartet.
Microfoon Voorversterker
Ooit gebruikte ik een uit knutselpakket zelf-gesoldeerde "koektrommelversterker", die met de Sony microfoon iets minder ruis oplevert. Om op te nemen met de Neuman KM184 microfoons gebruik ik de Presonus BlueTube, tot op heden zonder gebruik te maken van het buisversterkerdeel.
Bit rate, sampling frequency
Opgenomen in 24 bit stereo, 44.1kHz.
Editing software
Edited with De opname zijn geëdited met Audacity en geconverteerd naar 192 kbit MP3 met de Lame encoder. Dit alles op een PC met de Debian stable GNU/linux distribution.

Reacties?

Je kunt ons (Eric) bereiken via mijn fractal email address

TEC krijgt applaus